PS5's gebrek aan 1440p ondersteuning en ontbrekende browser | PS5Bundles
PS5 Nieuws

PS5’s gebrek aan 1440p-ondersteuning en ontbrekende browser

PlayStation 5
Written by PS5 Bundles

Buy PlayStation 5 PS5In veel landen kunnen gamers vanaf deze week aan de slag met Sony’s nieuwste PlayStation 5-console, hoewel het nog een paar dagen duurt voor Europese gamers. Reviews van de PS5 console verschijnen al, en dus veel onzekerheden en details over de PS5 worden duidelijk. Dat de console zich richt op een 4K-resolutie is niet bepaald een geheim, maar al snel werd duidelijk dat de nieuwe PlayStation geen 1440p-schermen ondersteunt. Microsoft’s concurrerende Xbox Series X en Series S consoles kunnen. Momenteel worden alleen 720p-, 1080p- en 4K-resoluties ondersteund. Hoewel 8K-mogelijkheden op de verpakking staan, is dit niet mogelijk tot een toekomstige firmware-update. Voor het eerst reageert Sony nu ook op het ontbreken van 1440p, een middenweg tussen 1080p en 4K. Twee leidinggevenden bij Sony, EVP Masayasu Ito en SVP Hideaki Nishino, uitgelegd in een interview met japan’s AV Watch waarom deze functie werd weggelaten. De reden is dan ook heel simpel: Sony wil zich vooral richten op televisies , en er zijn geen televisies op de markt die alleen 1440p en geen 4K-beelden kunnen weergeven. De twee heren vermelden wel dat het technisch perfect mogelijk is, en dat ondersteuning voor 1440p later kan worden toegevoegd als er voldoende vraag is.

Verder werd het ontbreken van een webbrowser met de PlayStation 5 ook genoemd in het interview. Zowel de PS3 en PS4 kreeg een webbrowser standaard bij de lancering, maar dit ontbreekt in de nieuwe console. Nishino zei dat in de huidige markt (waar draadloos casten via Chromecast of AirPlay vaak wordt gebruikt) er geen echte behoefte is aan een aparte internetbrowser op een console. Er is nog steeds een browser beschikbaar als u zich bijvoorbeeld moet aanmelden bij een openbaar wifi-netwerk.

Een andere opmerkelijke passage in het interview gaat over de VR-mogelijkheden van het systeem. Dankzij de extra rekenkracht en mogelijke patches zullen sommige PSVR-games beter presteren op de PS5 via backwards compatibility. Nisino kan en mag nog niets onthullen, maar het lijkt erop dat hij in de toekomst graag een geschikter VR-product voor de PS5 wil zien. Volgens geruchten en een rapport van Bloomberg werkt Sony inderdaad aan een nieuwe virtual reality-headset, waarschijnlijk voor de PlayStation 5.

Een ander PS5 gerelateerd nieuws dat we onder uw aandacht willen brengen is het volgende:

Regiovrij en op afstand spelen

Net als op de PlayStation 4 zijn PlayStation 5-games ook regiovrij. Iedereen die een game koopt of een game in het buitenland importeert, kan het hoe dan ook op de PlayStation 5 spelen. Net als de PS4 heeft de PS5 de Remote Play-functie, waarmee games van je eigen console naar smartphones of een pc kunnen worden gestreamd. De functie werkt ook met een PlayStation 4: wie zowel een PS5 als PS4 heeft, kan zijn PS5-games streamen via Remote Play naar een PS4 in een andere ruimte bijvoorbeeld.

8K komt later

In de komende maanden volgt een update die ook 8K-resolutie op de PlayStation 5ondersteunt. Ondersteuning voor 1440p-resolutie is echter niet uitgesloten. Als er genoeg spelers om vragen, kan ondersteuning worden toegevoegd met een update, Sony CEO Hideaki Nishino vertelde de Japanse AV Watch. Nishino denkt ook dat de PlayStation 5 de virtual reality-ervaring van de PSVR-bril zal verbeteren. Een webbrowser is momenteel niet gepland voor de PlayStation 5. De PS4 heeft wel een browser, maar het is niet erg populair.

Gratis games

Sony heeft ook duidelijk gemaakt dat abonnees van de PlayStation Plus online dienst nog steeds twee gratis games per maand ontvangen voor nu. Deze games komen niet automatisch in de bibliotheek van de speler terecht, maar moeten worden geclaimd in de PlayStation Store. Bekijk meer info hier.

Niet in andere kleuren

Sony benadrukt ook dat de PS5 voorlopig niet in andere kleuren beschikbaar zal zijn. De spelcomputer is zwart-wit, met de witte zijpanelen zijn vrij gemakkelijk te verwijderen. Een bedrijf dat zelf dergelijke panelen in andere kleuren verkocht, moest stoppen bij Sony. De DualSense-controller van de PlayStation 5 zal in eerste instantie alleen beschikbaar zijn in zwart-wit, maar versies in andere kleuren zullen in de toekomst beschikbaar zijn. Het is zeer waarschijnlijk dat Sony houdt de personalisatie van de PlayStation alleen aan specifieke bundels vergelijkbaar met PS4 bundels gezien in het verleden. Uiteraard zullen we dit onderwerp op PS5Bundles.com voor u nauwlettend in de gaten houden.

Interne opslag uitbreiden

Spelers kunnen de opslagruimte van de PS5 op dit moment niet uitbreiden. Na een software-update, M.2 SSD-opslag die aan bepaalde eisen voldoet, kan door gebruikers zelf in de PS5 worden gemonteerd. Dergelijke opslag geheugen is nog steeds vrij duur: ongeveer 300 dollar voor 1TB. PS4-games kunnen worden opgeslagen op een externe harde schijf, met PS5-games die mogelijkheid nog niet beschikbaar is. Sony is op zoek naar die mogelijkheid.

About PS5 Bundles

PS5 Bundles

PS5 Bundles is an unofficial console resource operated by fans of Sony Playstation and its games. We actively work with publishers, including Sony, helping to bring essential PS5 news to the community.  PS5 Bundles provides the latest PlayStation 5 content for an international audience including bundle deals, PS5 accessories, game reviews and previews, news, game guides, accessories, FAQs and much more. PS5 Bundles was originally established early 2012, covering rumours and details about the console, PS5 Bundles has grown to become one of the largest online PS5 magazine. We are an independent source for PS5 Deals in the community and we are not officially affiliated with the Sony Corporation.